Cum este Iadul: Exoterm sau endoterm? Motivaţi şi argumentaţi.

Am citit povestioara asta cu câţiva ani în urmă şi mi s-a părut amuzantă. Enjoy.

 

Cu cativa ani in urma, la facultatea de Inginerie Chimica a Universitatii din Oklahoma la examenul de „Termodinamica, Caldura si Transfer de Masa”, dr. Schlambaug profesor de termodinamica a dat urmatorul subiect de examen: „Cum este iadul: exoterm sau endoterm? Motivati si argumentati”.

 

Simtind caracterul cu umor al temei, majoritatea studentilor au incercat sa demonstreze „ceva” folosind legea lui Boyle sau alte legi ale termodinamicii.

 

Studentul Michael Colb a dat insa urmatorul raspuns original:

 

In primul rand trebuie postulat ca „daca sufletul exista, el trebuie sa aiba in mod obligatoriu o masa proprie”. Daca sufletul are o anumita masa atunci si un mol de suflete trebuie sa aiba o anumita masa molara. Pentru a stabili daca in iad avem sau nu de a face cu un transfer de masa de suflete, trebuie determinat in ce proportie ajung sufletele in iad si in ce masura mai pleaca ele de acolo. Este justificat sa acceptam ipoteza conform careia ” toate sufletele ajung in iad si ele nu mai pleaca de acolo”.

Justificare: In ceea ce priveste sufletele care ajung in iad, trebuie sa avem in vedere conceptele diferitelor religii din lume. Unele religii sustin ca daca nu esti membru al acelei religii vei ajunge in iad. Din moment ce ce exista mai multe asemenea religii, deducem ca toti oamenii si toate sufletele ajung in iad. Considerand rata de inalta crestere a populatiei Terrei si faptul ca pana la urma toti murim, deducem ca numarul de suflete din iad este in continua crestere.

 

Daca se analizeaza cu atentie rata de modificare a volumului iadului, se poate constata faptul ca potrivit legii lui Boyle, „pentru ca temperatura si presiunea sa fie constante, raportul dintre masa sufletelor si volumul iadului trebuie sa fie constant”.

 

Ipoteza 1: Daca iadul se dilata mai incet decat se umple cu suflete, sau nu se dilata deloc atunci temperatura si presiunea vor creste pana cand iadul va exploda in bucati;

 

Ipoteza 2: Daca iadul se dilata mai repede decat se umple cu suflete atunci temperatura si presiunea vor scadea pana cand iadul va ingheta complet.

 

In aceste conditii se pune problema care poate fi raspunsul corect la intrebarea initiala.

 

Daca se accepta postulatul oferit de Teresa Banyai, studenta in anul I de la facultatea de litere, potrivit caruia „mai repede ingheata iadul decat sa ma culc cu tine”, si avand in vedere faptul ca pana acum eu nu am reusit sa am o relatie sexuala cu ea, atunci ipoteza 2 nu poate fi corecta.

 

In concluzie: Iadul este exoterm.

Studentul Michal Colb a fost singurul care a luat nota 10.

3 gânduri despre „Cum este Iadul: Exoterm sau endoterm? Motivaţi şi argumentaţi.

  1. junioru’ ala american are o mica eroare in logica. de fapt, e prea mult spus eroare. e un american obisnuit, care gandeste superficial (ca tot poporu’ ala retardat, de altfel…), si anume ca inca nu i s-au terminat zilele si mai sunt sanse. mai mult, probabilitatea creste in cazu’ in care se face uz de „bomboane fermecate” sau banii lu’ taticu’.

    tinand cont de ce se simtim noi zilele astea (apropos, tu nu te topesti?) si de ceea ce ne zice nenea ockham*, ajungem, din fericire pt junioru’ american, la aceeasi cocluzie: e exoterm …

    *zi-se omu’ ala: daca rezultatu’ ii acelasi, cea mai simpla explicatie tinde sa fie cea corecta.

  2. Salut Andrei şi bun venit pe blog… long time no chat :)). De topit mă topesc, iţi dai seama dar n-ai cei face. Trebuie să fiu de acord cu tine la cuvintele adresate poporului American… noi ştim că am lucrat cu ei :))

    Cât despre Iad… o fi el exoterm, sincer nu vreau să mă conving singur, îl cred pe cuvânt pe domnul Michal Colb 😀

Lasă un comentariu