Auto-analiză existenţială

Cred că este printre cele mai grele chestii pe care a trebuit să le fac. Acum aproximativ 2 ani am stat într-o zi să-mi fac o auto-analiză critică cu scop constructiv. Am realizat că aveam multe defecte care mă defineau într-o anumită măsură, eram conştient de ele şi nu-mi plăceau. Nu o să vă compilez o listă, că toţi avem defectele noastre şi nu ne pasă de-ale altora :)) dar cel mai greu defect de înlăturat mi se pare lauda de sine care şi acum îşi arată urâtul cap câteodată fără să realizez. Este aproape ca un răspuns de rutină şi asta mă enervează pe mine personal; sunt convins că şi pe alţii 😀 dar fiind prieteni buni nu zic nimic :))

Ce-am descoperit prin auto-analiza asta… că omu se laudă când se miră de propriile capacităţi si simte nevoia să vadă şi alţii de ce-s capabili ei. Este oarecum ironic, chiar cei care se laudă o fac din lipsa de încredere în propriul potenţial, orice realizare li se pare importantă de transmis de parcă ar fi mare lucru… dar nu este, şi asta ar trebui să fie uşor de înteles şi chiar dacă ar fi o relizare importană, cei care te cunosc te vor aprecia pentru toate realizările tale fără să le scoţi personal în evidenţă. Ştii expresia aia: “lauda de sine nu miroase-a bine”… pe scurt, dacă te lauzi obţii inversul rezultatului dorit.

Ce vă recomand… nu strică să ne oprim uneori din rutina zilnică, să facem un pas înapoi, să inspiram adânc şi să reflectăm asupra propriului nostru caracter şi asupra propriei noastre personalităţi. Cine eşti, ce-ai realizat, cine vrei să fi şi ce poţi realiza. Nimeni nu este perfect, este un fapt bine cunoscut, dar încă sunt câţiva care se cred excepţie de la această regulă. Permite-mi să te scutesc de o bătaie de cap, nu eşti perfect(ă) şi cu cât realizezi asta mai repede cu atât te poţi îmbunătăţi, e spre binele tău. Poate nu o să-ţi placă să te gândeşti la toate defectele pe care le ai, o să vrei să le transformi cumva în calităţi dar tu ştii cine eşti cu adevărat, mai mult ca oricine altcineva, nu încerca să te minţi că nu o să reuşeşti.

Auto-analiză plăcută 😀

Reclame

5 Responses to Auto-analiză existenţială

 1. relax, man…. breathe! viata e frumoasa. si e bine si-asa rau 😉 noua ne place de tine. mult de tot, kiar. oricum, u do all the hard work 😛

 2. doru coroiu spune:

  Eu vreau sa fiu un pic mai obiectiv. Sigur ca o autoanaliza nu strica, dar este normal sa fie subiectiva. Daca cineva chiar doreste sa afle despre sine mai multe sau doreste sa i se confirme un anumit lucru, eu zic ca cea mai buna alegere este un psiholog. FARA RUSINE. Da, un psiholog; el cred ca este cel mai in masura sa-ti faca o analiza si sa-ti puna pe hartie in fata ochisorilor speriati lista cu „asa da” si „asa nu”.

 3. @doru: zici tu ceva acolo dar, probleme cu psihologii… unu la mână sunt scumpi, doi la mână te poţi critica şi singur, o auto-analiză presupune să fi cât mai obiectiv. Toţi ştim ce poate fi calificat ca defect şi ce poate fi calificat ca şi calitate şi trei la mână, nu-s priviţi tare bine oamenii care merg la psiholog. Este mitul ăla stupid, dacă mergi la psiholog, ai baiuri 😛

 4. doru coroiu spune:

  Ar trebui sa ne trezim un pic. O problema de comportament este ca si o infectie denatara. La medicul dentist te duci imediat … la psiholog de ce n-ai face-o?
  Si, Radu, doar nu ne impiedicam noi (la varsta noastra) de mitul cu psihologul.
  Tu ai dreptate pe o parte: stim ce poate fi calificat ca defect/calitate. Dar oare stim sa reparam acel defect? sau trebuie sa apelam la cineva … cum ar fi … psihologul 🙂

 5. Oamenii nu prea merg la dentist imediat, ca le e frică, dar am înteles ce zici :lol:. Ideea e următoarea, dacă poţi să te ajuţi singur, fă-o, dacă este întradevăr o problemă prea mare, cere ajutor, sub orice forma ar fi acesta.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: