Uniunea Europeană

Ideea de bază

UE este rezultatul unui proces de cooperare şi integrare început încă din anul 1951 între 6 ţări europene. După mai bine de 50 de ani şi 6 valuri de aderare, UE numară azi 27 de state membre alte 3 state având în prezent status de stat candidat. Misiunea şi menirea UE este aceea de a organiza relaţiile între statele membre şi populaţiile acestora într-o manieră coerentă şi având drept suport solidaritatea.

 

Scurt istoric

După catastrofa celui de-al 2-lea Război Mondial europenii au început să caute o cale prin care să prevină ca astfel de distrugeri şi pierderi de vieţi omeneşti să se mai producă în viitor. În perioada anilor 1945-1950 au fost înfiinţate în acest scop o serie de organizaţii internaţionale menite să împiedice izbucnirea unor noi războaie şi să asigure convieţuirea paşnică a popoarelor.

 

Actul de naştere al Comunităţii Europene este reprezentat de declaraţia din 9 Mai 1950 a ministrului francez de externe Robert Schuman care prezenta un plan pus la punct împreună cu Jean Monnet. Acest plan consta în punerea în comun, sub controlul unei autorităţi unice, a resurselor şi producţiei de cărbune şi oţel ale Franţei si Republicii Federale Germane în cadrul unei organizaţii deschise către celelalte ţări europene. În acest mod niciuna din aceste ţări nu ar mai fi putut să fabrice armament şi să se întoarcă una împotriva alteia ca în trecut.

 

Cele 6 state fondatoare au fost: Franţa, Germania, Belgia, Italia, Luxemburg şi Olanda urmate apoi de următoarele valuri de aderare:

 

• în anul 1973 au aderat: Danemarca, Irlanda şi Marea Britanie

• în anul 1981 a aderat: Grecia

• în anul 1986 au aderat: Spania şi Portugalia

• în anul 1995 au aderat: Austria, Finlanda şi Suedia

• în anul 2004 au aderat: Polonia, Ungaria, Cehia, Slovacia, Slovenia, Estonia, Letonia,

  Lituania, Cipru şi Malta

• în anul 2007 au aderat: România şi Bulgaria

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: